Activitatea Camerei de Comert si Industrie Cluj este orientata catre crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent si propice dezvoltarii sectorului privat, unei economii de piata reale, durabile si deschise spre exterior.

Camera de Comert si Industrie Cluj serveste un interes general al comunitatii de afaceri, prin aceea ca analizeaza mediul economic si exprima nevoile intreprinderilor.
ANALIZA MEDIULUI ECONOMIC
CCI Cluj incita intreprinderile la a-si urmari indeaproape propriul mediu de afaceri (piata, produsele, concurenta, dispozitiile legale, obtinerea de finantari, etc.) si sa devina participanti activi la viata economica locala si regionala, sa ia decizii in deplina cunostinta de cauza.

Camera de Comert si Industrie Cluj sensibilizeaza firmele in urmatoarele directii: economia internationala, Europa, economia regionala si locala, amenajarea teritoriului, politica locala, reglementarile in vigoare, inteligenta economica, supravegherea pietei, produselor, concurentei, industria, comertul, comertul electronic, societatile prestatoare de servicii, turismul local si regional, mediul si managementul mediului, dezvoltarea tehnologica, etc. CCI Cluj pune la dispozitie retele specializate si baze de date cu informatii despre mediul de afaceri local si regional.

EXPRIMAREA NEVOILOR INTREPRINDERILOR
In calitatea sa de instanta intermediara in economia teritoriului sau de actiune, Camera de Comert si Industrie Cluj exprima nevoile companiilor pe langa organismele publice locale, regionale, nationale, si chiar europene.

Sugestiile, luarile de pozitie sau propunerile CCI Cluj, urmarind indeaproape actualitatea politica, economica si sociala, se refera la proiecte privind: viata firmelor si mediul lor de activitate, formarea profesionala, amenajarea si dezvoltarea teritoriului, etc.

Camera de Comert si Industrie Cluj serveste interesul intreprinderilor, astfel:

 • Anticiparea evolutiilor economice si tehnologice
  Pentru a raspunde corect la modul in care evolueaza firmele din diferitele sectoare de activitate, CCI Cluj pune la dispozitia celor interesati servicii de informare, de formare si de consiliere in urmatoarele directii: inovatie, inteligenta economica, utilizarea tehnologiilor de informatie si comunicatii, transferul activitatilor inspre mediul online si Internet, etc.
 • Sustinerea industriei
  Accelerarea mondializarii economiei influenteaza totalitatea intreprinderilor industriale. Acest fenomen aduce dupa sine ajustarea sistemelor de productie si de politica comerciala a companiilor. Camera de Comert si Industrie Cluj participa activ la punerea in practica a acestei politici ce vizeaza: promovarea activitatilor industriale si a serviciilor cu un grad ridicat de valoare adaugata, favorizand transferurile de tehnologie si inovatie, identificarea noilor piete, crearea unei comunitati a industriasilor si dezvoltarea relatiilor dintre acestia, ameliorarea functionarii pietei de produs si cea a fortei de munca.
 • Dinamizarea comertului
  Camera de Comert si Industrie Cluj functioneaza si ca un observator al comertului. Inca din cele mai vechi timpuri, Camerele de Comert au instituit adevarate retele de observare locala a ofertei economice si a comportamentului de cumparare a populatiei ce acopera intreaga regiune de competenta. CCI Cluj a conceput mecanisme de informare generala cu privire la numeroasele cifre, repere si date comparative despre structurile comerciale din arealul clujean. CCI Cluj contribuie astfel la o mai buna cunoastere locala a activitatilor comerciale si a evolutiei lor, informatii esentiale pentru punerea in practica a politicilor de dezvoltare economica si facilitarea implantarii de noi activitati.
 • Politica de sustinere a serviciilor
  Pentru a sustine dezvoltarea sectorului de servicii, generatoare de resurse financiare substantiale si de locuri de munca, CCI Cluj asigura, la cerere, consultanta menita sa permit:a: analiza specificitatilor din domeniile prestatoare de servicii, facilitarea accesului intreprinderilor la serviciile de proximitate, sprijinirea dezvoltarii firmelor prestatoare de servicii.
 • Promovarea dezvoltarii durabile
  Obiectivul acestor actiuni este acelasi: sa contribuie la ameliorarea competitivitatii firmelor. La fel cum un manager nu poate asigura perenitatea si dezvoltarea companiei sale fara a-si asculta si a se raporta la clientii sai, la fel si camera de comert trebuie sa „asculte pulsul” din mediul sau de afaceri, pentru a putea raspunde nevoilor prezente fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a proceda la fel la nevoile lor viitoare.
 • Angajamentul international
  Pentru a creste mobilizarea si reusita firmelor la nivel international si a intensifica prezenta acestora pe pietele internationale, CCI Cluj functioneaza, pe de o parte, ca o sursa de consiliere si informare pentru toate companiile straine implantate local si, pe de alta parte, ca un reprezentant la comunitatii de afaceri clujene in strainatate, organizand si/sau participand activ la misiuni economice, proiecte de infratire, sfaturi cu privire la implantari, oportunitati referitoare la pietele active si informatii de afaceri utile ambelor parti. CCI Cluj are, de asemenea, incepand cu data de 14 octombrie 2008, reprezentare la nivel international, in Parlamentul European al Intreprinderilor.
 • Formare profesionala
  Dorinta CCI Cluj este de a dezvolta un concept de formare durabila, printr-o politica de instruire profesionala ce pune accent pe dimensiunea calitativa si dezvoltand mai departe un dispozitiv de formare profesionala ce ia in calcul nevoile intreprinderilor si recunoaste in acelasi timp rolul fundamental al firmelor de formator la locul de munca. Fiind o reprezentanta a intereselor companiilor comerciale, industriale si de servicii, CCI Cluj joaca un rol important in directia de dezvoltare a formarii profesionale, si incearca mereu sa puna la dispozitie o oferta de formare profesionala diversificata si ajustata la cerintele momentului in privinta fortei de munca, si la nevoile intreprinderilor. Prin certificatele pe care le elibereaza, CCI valideaza asimilarea experientei necesare desfasurarii cu succes a activitatilor pentru care cursantii au fost instruiti.
 • Recrutarea fortei de munca
  CCI Cluj, prin informatiile complexe pe care le detine cu privire la mediul comercial, este in masura sa raspunda dificultatilor actuale cu care se confrunta firmele, ce au tot interesul sa investeasca in cresterea calitatii recrutarii si a resurselor umane si gestionarea competentelor angajatilor lor. In acest sens, CCI Cluj poate pune la dispozitie informatii cu privire la: atractivitatea unor meserii pe piata, mobilitatea profesionala, modificarile demografice, tendintele de recrutare mai masive in anumite industrii la un moment dat, etc.