…IN ROMANIA
Camera de Comert si Industrie din Cluj a fost infiintata in urma cu 165 de ani prin Patenta Imperiala austriaca, impreuna cu Camerele din Brasov si Timisoara.

Camera clujeana din secolul XXI este succesoarea de drept si continuatoarea celei din secolul al XIX-lea, ceea ce face din CCI Cluj, in prezent, una din cele mai vechi 3 camere de comert din Romania.

In Romania exista in total peste 50 de camere de comert – aferente celor 41 de judete ale tarii, plus Municipiul Bucuresti, Camera de Comert a Romaniei si Camerele mixte: romano-italiana, franceza, americana, turca, elvetiana, maghiara, canadiana, chineza, ceha, etc.

…IN LUME
Patria de origine a camerelor de comert este Franta. Cea mai veche camera de comert din lume a aparut in 1599 in Marsilia, fondata de o societate de comercianti in acest oras de pe litoralul mediteranean.

Au urmat apoi constituiri de camere de comert in Anglia, Germania, Spania, Lombardia si Venetia, Austria, Ungaria, Transilvania (1850-1851), Danemarca, Romania (1864, Camera de Comert din Bucuresti), Japonia, America de Nord, Bulgaria, Belgia, etc.

In lume exista in prezent peste 10.000 de camere de comert reprezentand interesele intreprinderilor (dintre care 7.000 numai in S.U.A).

SCURT ISTORIC AL CCI CLUJ
Ordonanta pentru constituirea camerelor de comert in monarhia austriaca a fost publicata la 18 martie 1850 si, pentru Transilvania, se prevedeau camere in Cluj si Brasov, iar in Banat, la Timisoara.

Pe baza acesteia, un grup de industriasi si comercianti din Cluj au constituit un consiliu al camerei, in zilele de 3-4 octombrie 1850. Camera de Comert si Industrie Cluj era deja, de facto, constituita in ianuarie 1851, cand aparea ordinul guvernatorului austriac.

Camera de Comert si Industrie Cluj s-a infiintat, legal, in 19 ianuarie 1851, prin ordinul guvernatorului civil si militar al Transilvaniei – Ludovic de Wohlgemuth – publicat in trei limbi: maghiara, germana si romana. Textul in limba romana spunea:

„Nr. 25. Publicarea Gubernatoriului cezaro-regesc civil si militariu, din 19 ianuarie 1851, in privinta deschiderei Camarii mercantile si de industrie de la Clujiu.
Camara mercantila si de industrie de la Clujiu, care se constituie pe temeiul lejii provisorie din 18 martiu 1850 prin alejere, si carea coprinde in sine districtele:
Clujiul, Rateagul si Alba-Julia, la 11 ale acesteia, se deschise si se puse in activitate lejiuita.
Care prin aceasta se aduce la cunostinta publica.”

Primul presedinte al Camerei de Comert si Industrie Cluj a fost Samuel Dietrich, negustor de fier, un om deosebit de intreprinzator. Teritoriul aflat sub competenta camerei clujene era cel cuprins in districtele militare de atunci Cluj, Alba Iulia si Reteag, iar camerei brasovene ii reveneau districtele militare Sibiu, Fagaras si Odorhei.
Prin infiintarea camerelor de comert si industrie s-au pus bazele organizarii moderne a dezvoltarii economice, anulandu-se privilegiile medievale ale breslelor.

O data cu infiintarea Camerei de Comert si Industrie din Cluj, dezvoltarea vietii economice si respectiv culturale a zonei de cuprindere a Camerei ia un nou avant.

In perioada 1851-1918, Camera de Comert si Industrie din Cluj a intervenit, uneori cu rezultate favorabile, cu diferite propuneri la guvernul austriac, respectiv ungar, privind reglementarea tarifului general vamal, a targurilor saptamanale, a transporturilor, introducerea cartilor funduare, organizarea tribunalelor cambiale, transformarea vechiului sistem de masuri si greutati dupa sistemul metric, reglementarea comertului ambulant, a patentelor si marcilor de productie, etc. Meritul de seama al Camerei din aceasta perioada este si introducerea caii ferate de la Oradea la Cluj, spre Teius-Brasov.

Din initiativa Camerei s-a fondat prima banca din Cluj, in 1858, s-a extins reteaua telegrafica si s-au amplificat caile de comunicatii pe teritoriul apartinand sferei ei de competenta.

In perioada primului razboi mondial, activitatea Camerei a fost blocata, rezumandu-se doar la rezolvarea unor acte administrative. Dupa Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, precum si in perioada interbelica, a urmat o noua epoca de avant economic a zonei de cuprindere a Camerei de Comert si Industrie din Cluj, si anume a judetelor Alba, Cluj, Nasaud, Salaj, Somes, Tarnava Mica si Turda. In aceasta perioada, Camera a avut nenumarate interventii pentru dezvoltarea economica a zonei.

In februarie 1949 este publicat decretul de desfiintare a Camerelor de Comert si Industrie.

In luna mai 1990 un comitet de initiativa a inceput demersurile pentru reinfiintarea Camerei de Comert si Industrie Cluj, in conformitate cu prevederile Decretului-Lege nr. 139 din 12 mai 1990 privind infiintarea Camerelor de Comert in Romania.

Actul de constituire a dus la aprobarea infiintarii institutiei, ea fiind recunoscuta prin Hotararea de Guvern nr. 799 din 23 iulie 1990, cu personalitate juridica in calitate de camera teritoriala pentru intreg cuprinsul judetului Cluj.