Eveniment de prezentare a rezultatelor proiectului INNORESOLVE
Marti,16 iulie, ora 13:00, la sediul CCI Cluj, a avut loc un eveniment de prezentare a rezultatelor proiectului „INNORESOLVE-Instruirea managerilor pentru a face faţă provocărilor industriei metalurgice inteligente 4.0- (InnoResolve – PBL Training for Management to face the 4.0 Foundry Industry challenge) implementat împreună cu parteneri transnaţionali din Spania, Portugalia și Italia – Asociacion de Fundidores del Pais Vasco y Navarra, Associação Portuguesa de Fundição, Universita Telematica Internazionale-UNINETTUNO, CINFU Porto, Fondo Formacion EUSKADI. Pe parcursul evenimentului au fost prezentate următoarele aspecte: 1. Completările/imbunătățirile cu noi studii de caz aduse Ghidului și Materialului e-learning realizate în cadrul proiectului ca suport pentru insușirea elementelor de bază și introducerea digitalizării în companii. 2. Principalele rezultate ale proiectului si impactul acestora in cadrul companiilor care doresc sa aplice digitalizarea. Detalii despre proiect puteti afla accesand http://innoresolve.ffeuskadi.net/ro/despre- innoresolve/ sau vizionand filmul de prezentare https://www.youtube.com/watch?v=k-3fUendcwI.
A patra reuniune generală a proiectului InnoResolve, Bilbao Spania
În perioada 07-8 mai 2019 a avut loc a patra reuniune generală a proiectului InnoResolve-Instruirea managementului pentru a face faţă provocărilor industriei metalurgice inteligente 4.0 la sediul AFV din Bilbao, Spania. Consorțiul a folosit această ultimă întâlnire de lucru pentru a comenta și împărtăși toate informațiile colectate în cadrul evaluării externe a materialelor de instruire elaborate cu scopul creșterii oportunităților de învățare de înaltă calitate pentru proprietarii și personalul de conducere din companiile de turnătorie, îmbunătățirea competențelor digitale și a practicilor inovatoare pentru a putea face față provocărilor turnătoriei 4.0.
Puteți afla detalii suplimentare despre proiect accesând http://innoresolve.ffeuskadi.net/
INNORESOLVE: Focus-grup pentru evaluarea materialului de instruire realizat in cadrul proiectului
Vineri, 01 martie 2019, a fost organizat la sediul CCI Cluj un focus-grup dedicat evaluarii materialui de instruire realizat in cadrul proiectului prin efortul comun al partenerilor. Disponibil pe platforma gazduita de site-ul proiectului http://innoresolve.ffeuskadi.net/ materialul poate fi accesat de profesionistii din domeniul turnatoriei sau de orice persoana care isi doreste sa se documenteze privind inovatiile pe care le poate introduce in compania din care provine pentru a asigura competitivitatea acesteia, in contextul Industriei 4.0. Principalul aspect prezentat prin intermediul modulelor cursului de e-learning este cel al digitalizarii, fiind subliniate beneficiile pe care le introducerea ei le genereaza companiilor avand ca efect direct imbunatatirea conditiilor de munca intr-un sector industrial solicitant, suplinirea intr-o oarecare masura a dificultatilor de recrutare a personalului, scurtarea timpilor de executie si eliminarea defectelor de fabricatie.Respectand detaliile agreate in cadrul parteneriatului a fost organizata o discutie la care au fost invitati reprezentanti ai sectorului de turnatorie, ai mediului academic si al sectorului IT care, pe baza experientei lor profesionale, au dezbatut principalele caracteristici ale materialului de instruire.
INNORESOLVE: Eveniment de promovare a activitatilor proiectului
In calitate de partener in cadrul proiectului INNORESOLVE – Instruirea managementului pentru a face faţă provocărilor industriei metalurgice inteligente 4.0, finantat prin programul ERASMUS+, Camera de Comert si Industrie Cluj a organizat vineri, 07 decembrie 2018, un eveniment dedicat prezentarii obiectivelor si activitatilor derulate prin intermediul proiectului in sprijinul sectorului romanesc de turnatorie. Mesajul principal transmis celor prezenti a vizat importanța și avantajele ce pot apare in companii in urma implementării conceptelor Industriei 4.0 si sprijinul informational de care pot beneficia in cadrul proiectului INNORESOLVE. Astfel, dupa trecerea in revista a scopului și obiectivelor proiectului și s-a continuat cu prezentarea ghidului, materialelor de învățare electronică si a platformei pe care proiectul o oferă celor interesați în găsirea unor aspecte mai practice despre modul în care conceptele promovate de Industria 4.0 pot fi aplicate în cadrul companiilor din sectorul turnătoriei.Digitalizarea fiind principalul aspect pe care managerii îl pot lua în considerare atunci când vine vorba de dezvoltarea companiei și creșterea competitivității, un expert în securitatea ciberne
INNORESOLVE- CCI Cluj a fost gazda celei de-a treia intalniri a partenerilor
Camera de Comert si Industrie Cluj continua implementarea proiectului InnoResolve –PBL Training for Management to face the 4.0 Foundry Industry challenges (InnoResolve – PBL -Instruirea managementului pentru a face faţă provocărilor industriei metalurgice inteligente 4.0) finantat in cadrul programului Erasmus+, in cadrul caruia a organizat si gazduit, in perioada 23-24 octombrie 2018, cea de-a treia intalnire transnationala a partenerilor proiectuluiReprezentantii organizatiilor partenere in cadrul proiectului:Asociaţia Turnătoriilor din Ţara Bascilor şi Navarra (AFV), SpaniaFondo Formation Euskadi, SpaniaAsociaţia Portugheză de Turnătorie, PortugaliaCINFU Centrul de formare profesională pentru Industria de Turnătorie din Porto, CINFUUNIVERSITATEA TELEMATICĂ INTERNAŢIONALĂ -UNINETTUNO, ItaliaCamera de comerţ şi Industrie Clujs-au reunit pentru a evalua progresul proiectului, rezultatele obtinute pana in prezent si a stabili strategia pentru atingerea urmatoarelor obiective – evaluarea ghidului si a materialului de instruire realizat.Proiectul are ca obiectiv sprijinirea companiilor în demersul de sporire a competitivității și de adaptare la contextul socio-economic generat de a patra revoluție industrială, proiectul își propune să faciliteze îmbunătăţirea abilităţilor digitale şi a practicilor inovatoare pentru a-i pregăti să facă faţă provocărilor Turnătoriei 4.0. prin utilizarea învăţării prin problematizare.Detalii despre proiect si rezultatele sale pot fi gasite aici http://innoresolve.ffeuskadi.net/Proiectul are o perioada de implementare de 24 luni si un buget total de 196.380 euro.
INNORESOLVE-Principalele tendințe din sectorul turnătoriei din România
Activitatea derulata de catre Camera de Comert si Industrie Cluj in cadrul proiectului transnational INNORESOLVE – PBL training for managers to face foundry 4.0 challenges, 2017-1-ES01-KA202-037932 a avut ca obiectiv cercetarea si descrierea caracteristicilor sectorului de turnatorie din tara noastra si a tendintelor care caracterizeaza evolutia acestuia. In cele ce urmeaza prezentam cateva aspecte si cifre identificate in studierea sectorului de turnatorie romanesc.
Cererea din sectorul turnătoriei din România a cunoscut o tendință ascendentă până în 1989, după care această industrie a cunoscut o scădere dramatică atât în ceea ce privește cantitatea, cât și calitatea.
După 1989, activitatea de producție din sistemul de turnătorie a depins de evoluția cererii pentru produsele turnate, respectiv de competitivitatea acestora pe piață. În prezent există o tendință tot mai mare de globalizare a pieței, ceea ce implică o suprapunere extensivă a economiilor naționale. Viteza uimitoare la care are loc acest proces este favorizată de progresul tehnologic.
Direcția spre turnarea aliajelor de metale neferoase, în special a metalelor ușoare, este pozitivă, urmărind tendința similară care se regăsește în țările industrializate. Aliajele neferoase ocupă o parte din ce în ce mai mare în România, iar printre aceste aliajele de aluminiu sunt cele mai extinse.
S-a înregistrat o scădere a cantității de fontă nodulară din fontă. Câțiva indicatori: În ultimii 3 ani, o tendință ascendentă a fost observată în România, o creștere cotată de la anul 2016, într-un articol al revistei Foundry. Astfel, producția totală de turnare a fost de 97.970 tone / an, dintre care 25.9% au fost fonta, 7. 04% oțel și 67.06% aliaje neferoase. În anul 2017, în “World Production Reporting Report”, publicat de World Wirery Organization (WFO), România a fost citată după cum urmează: “Producția industrială este în creștere în peste 100 de turnătorii existente, toate deținând procese și standarde de producție foarte diferite . Producția totală de turnare este de aproximativ 122.000 tone / an, 3 turnătorii producând mai mult de o treime din această cantitate, 55% din producție este aluminiu, 21% fontă cenușie, 3% fontă cu grafit nodular și 10% oțel. “
Cea de-a doua intalnire transnationala a partenerilor proiectului InnoResolve, 22-23 mai 2018, Roma
Cea de-a doua intalnire transnationala a partenerilor proiectuluiInnoResolve PBL Training for Management to face the 4.0 Foundry Industry challenges (InnoResolve – PBL -Instruirea managementului pentru a face faţă provocărilor industriei metalurgice inteligente 4.0) finantat in cadrul programului Erasmus+a avut loc in perioada 22-23 mai 2018 la Roma, gazda intalnirii fiind UNINETTUNO, Italia.
Reprezentantii organizatiilor partenere in cadrul proiectului:
Asociaţia Turnătoriilor din Ţara Bascilor şi Navarra (AFV), Spania
Fondo Formation Euskadi, Spania
Asociaţia Portugheză de Turnătorie, Portugalia
CINFU Centrul de formare profesională pentru Industria de Turnătorie din Porto, CINFU
UNIVERSITATEA TELEMATICĂ INTERNAŢIONALĂ -UNINETTUNO, Italia
Camera de comerţ şi Industrie Cluj
s-au reunit pentru a evalua progresul proiectului si rezultatele obtinute pana in prezent. Cu aceasta ocazie a fost prezentat noul partener – Fondo Formation Euskadi, Spania are a inlocuit in cadrul proiectului INVESLAN.
Detalii despre proiect si rezultatele sale pot fi gasite aici http://innoresolve.ffeuskadi.net/
Proiectul are o perioada de implementare de 24 luni si un buget total de 196.380 euro.
Despre Industria 4.0 si implementarea conceptelor pe care le promoveaza in cadrul industriei romanesti de turnatorie
Industria 4.0 este un concept lansat in anul 2011 la Târgul de Tehnologie de la Hanovra, de un grup de lucru coordonat de Ministerul Federal German al Educației și Cercetării (BMBF), pentru a se referi la a 4-a Revoluție Industrială sau Revoluția Digitală din Industrie.
În ultima parte a secolului al XVIII-lea Prima Revoluție Industrială a înlocuit munca manuală cu mașinile cu aburi și a adus căile ferate, iar un secol mai târziu, a 2-a Revoluție Industrială a adus electrificarea și producția de masă. A 3-a Revoluție Industrială a adus computerele (după 1970) și internetul (după 1990), a folosit electronica, tehnologia informației și primii roboți pentru a automatiza anumite procese industriale.
În prezent, asistăm la o schimbare fără precedent a modelelor de producție, de business, de guvernare și de organizare socială prin utilizarea pe scară largă a internetului și a unor tehnologii digitale revoluționare, care justifica pe deplin anunțarea celei de-a Patra Revoluții Industriale.
A 4-a Revoluție Industrială, pe scurt Industria 4.0, revoluția digitala din industrie, internetul industrial, întreprinderea digitala sau producția inteligenta, propune aplicarea unor combinații de tehnologii digitale avansate între care se pot aminti:
Inteligența artificială – sisteme de învățare automata, sau replicarea de către mașini a abilitaților cognitive specifice oamenilor(AI – Artificial Intelligence)
Sistemele fizice cibernetice – obiecte fizice, dispozitive, mașini, entități întregi care sunt conectate intre ele într-o rețea interna sau pe internet, comunică în timp real intre ele și cu utilizatorii umani, sunt capabile să stocheze, prelucreze și sa transmită informații din afara corpului fizic, căpătând astfel o noua identitate sub forma unei reprezentări virtuale in rețea (CPS – Cyber Physical Systems)
Internetul lucrurilor – interconexiunea virtuala, prin internet, a unui număr mare de dispozitive inteligente pentru a genera o experiența de utilizare îmbunătățita a produselor (IoT – Internet of Things)
Imprimarea 3D – un proces de formare asistata de calculator a unui obiect solid tridimensional de orice formă, realizat printr-un proces aditiv, adică prin suprapunerea de straturi succesive de material (3D Printing)
Big data – soluții de analiza profesionala a datelor de mari dimensiuni
Cloud computing – un ansamblu distribuit de servicii IT, programe informatice, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor …
Prima intalnire a reprezentantilor partenerilor in cadrul proiectului InnoResolve, 27 noiembrie 2017, Porto
In 27 noiembrie 2017 la Porto, Portugalia a avut loc prima intalnire transnationala in cadrul proiectului InnoResolve PBL Training for Management to face the 4.0 Foundry Industry challenges (InnoResolve – PBL -Instruirea managementului pentru a face faţă provocărilor industriei metalurgice inteligente 4.0) finantat in cadrul programului Erasmus+.
Reprezentantii organizatiilor partenere in cadrul proiectului:
Asociaţia Turnătoriilor din Ţara Bascilor şi Navarra (AFV), Spania
XXI INVESLAN, Spania
Asociaţia Portugheză de Turnătorie, Portugalia
CINFU Centrul de formare profesională pentru Industria de Turnătorie din Porto, CINFU
UNIVERSITATEA TELEMATICĂ INTERNAŢIONALĂ -UNINETTUNO, Italia
Camera de comerţ şi Industrie Cluj
s-au reunit si au stabilit abordarile si metodologiile de lucru pentru punerea in practica a activitatilor cuprinse in cererea de finantare si atingerea obiectivelor stabilite.
Aprobarea proiectului InnoResolve depus in cadrul programului ERASMUS+, KA2
Luna august a acestui an a adus primele vești bune privind admiterea cererilor de finanțare în care CCI Cluj este partener. Astfel, proiectul InnoResolve – PBL Training for Management to face the 4.0 Foundry Industry challenges (InnoResolve – PBL -Instruirea managementului pentru a face faţă provocărilor industriei metalurgice inteligente 4.0) depus în cadrul programului de finantare ERASMUS+, a fost admis la finanțare.
Proiectul are la baza un parteneriat transnațional format din organizații din Spania, Portugalia, Italia și România și beneficiază de un buget total de 196.380 euro