TransToWork

Conferinta finala a proiectului TransToWork, 05 noiembrie 2019, Bologna

Marti, 05 noiembrie 2019, a avut loc, la sediul liderului de proiect IIPLE, din Bologna, Italia, conferinta finala a proiectului TransToWork, ocazie cu care au fost prezentate principalele rezultate obtinute in urma implementarii activitatilor asumate de parteneriatul proiectului.
Evenimentul a ocazionat participantilor o introspectie in piata constructiilor din Italia, Spania, Lituania si Romania prin prezentarea principalelor trasaturi care caracterizeaza acest sector in fiecare dintre statele mentionate, precum si principalele masuri intreprinse la nivel administrativ pentru imbunatatirea conditiilor de munca si cresterea atractivitatii sectorului in randul fortei de munca.
Principalul element de noutate promovat de proiect -principiul de instruire la locul de munca ”work-based-learning”, a fost deosebit de apreciat dovedindu-si utilitatea prin facilitarea insusirii cunostintelor teoretice si sedimentarea lor prin aplicarea efectiva in practica.
De asemenea, modalitatea de organizare a invatarii la locul de munca prin utilizarea unei platforme dedicate, realizata in cadrul proiectului sub forma unei aplicatii web accesibila prin intermediului PC-ului si telefonului mobil, a contribuit la crearea unui mediu de invatare prietenos si atractiv care foloseste din plin beneficiile digitalizarii.

TransToWork

A treia intalnire transnationala a partenerilor proiectului TransToWork, 27-28 septembrie 2018, Cluj-Napoca

In perioada 27-28 septembrie 2018 a avut loc la Cluj-Napoca cea de-a treia intalnire transnationala a partenerilor proiectului TransToWork, finantat prin programul ERASMUS+ al Uniunii Europene.

Discutiile echipei de implementare s-au axat pe evaluarea activitatilor derualte pana in prezent, validarea rezultatului primului obiectiv al proiectului – concretizat intr0un raport detaliat pe tema sectorului constructiilor din tarile aflate in aria de implementare a proiectului si pe stabilirea noilor metodologii de lucru aferente activitatilor viitoare.

Astfel, a fost prezentat draftul aplicatiei web dezvoltata in cadrul proiectului si supusa dezbaterii expertilor pentru a se asigura realizarea unui element de lucru cat mai complex si mai util celor care il vor accesa.

Proiectul TransToWork vizează consolidarea și structurarea învățării la locul de muncă (WBL- work based learning) în cadrul cursurilor de formare profesională pentru tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani în sectorul construcțiilor în cel mai inovativ sens al său- industria de arhitectură, inginerie și construcții, care prezintă un decalaj în competențe și lipsa de înclinație spre schimbare.

Detalii si informatii suplimentare despre proiect puteti  gasi aici: https://transtowork.com/

TransToWork

TransToWork: evoluția și caracteristicile sectoarelor construcțiilor, ingineriei și arhitecturii din România

În contextul generat de implementarea activităților proiectului TransToWork – Învăţarea prin muncă în domeniile Arhitectură, Inginerie şi Construcţii (AIC): tranziţia tinerilor către locul de muncă au fost analizate cu atenție domeniile de interes rezultatul fiind conturarea în linii mari a evoluției și caracteristicilor de moment a sectoarelor construcțiilor, ingineriei și arhitecturii din România.

 

Sectorul construcțiilor în România.

 

În România, pe fondul creşterii economice înregistrată în ultima perioadă, după relativa stagnare din ultimii 2-3 ani, cererea de spaţii de birouri, locuinţe şi construcţii industriale a avansat semnificativ, astfel că potrivit estimărilor de la începutul anului afacerile din acest sector s-ar putea apropia în 2018 de 30 de miliarde de lei (aprox. 6,5 miliarde de euro).

Cel mai dinamic segment al industriei, prin prisma numărului autorizaţiilor de construcţie, îl reprezintă sectorul rezidenţial, segment în care volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe parcursul anului 2017 cu 69,7%, fiind eliberate un număr de 41.603 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. Dacă în 2017 au fost terminate 53.301 locuinţe pentru anul în curs prognozele se mențin pozitive, specialiștii în domeniu anticipând o creștere cu aprox. 65.000 de unități.

În anul 2017 cele mai multe locuinţe s-au dat în folosinţă în regiunile de dezvoltare Bucureşti– Ilfov (17,9% faţă de total ţară), Nord–Vest (17,8%), Nord–Est (15,2%), Centru (13,7%), Sud–Est (11,4%) şi Sud–Muntenia (10,0%).

Dincolo de evoluţia segmentului rezidenţial, primele luni din 2018 au setat un trend crescător și în ceea ce privește volumul construcţiilor inginereşti şi a clădirilor nerezidenţiale cu 34,3%, respectiv cu 17,0%.

În conformitate cu datele publicate la începutul lunii iulie 2018 de către Institutul Național de Statistică, în primele cinci luni din 2018, volumul lucrărilor de construcţii din România a scăzut comparativ cu perioada similară din 2017, ca serie brută, cu 1,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 0,4%.

La finalul lunii iunie 2018 figurau ca lucrând în construcții un număr de aproximativ 387.000 de angajați, iar salariul mediu brut încasat de aceștia atingea valoarea de 3.316 lei (aprox. 720 euro).

Criza forței de muncă în construcții

Cu toate că datele provenind din zona statistică conferă o oarecare proiecție pozitivă în ceea ce privește evoluția viitoare a industriei construcțiilor din România adevărul este că rezultatele sunt obținute cu mari eforturi cauzate de lipsa de forța de muncă.

Această criză a forței de muncă se manifestă la toate nivelurile de specializare, de la specialiști în construcții, meseriași până la muncitori. Este din ce în ce mai greu pentru firmele de construcții să găsescă personal calificat

stiri

TransToWork- Învăţarea prin muncă în domeniile Arhitectură, Inginerie şi Construcţii (AIC): tranziţia tinerilor către locul de muncă

Camera de Comerț și Industrie Cluj  în calitate de partener, alături de Institutul pentru Formarea Profesională a Muncitorilor Constructori din provincia Bologna-  IIPLE (Italia), Fundaţia muncitorilor din domeniul construcţiilor- FLC (Spania), Centrul pentru formarea continuă a constructorilor din Vilnius (VSRC) (Lituania), Institutul de Cercetare Socială şi Economică – IRES (Emilia Romagna), Centrul pentru Cercetare, Documentare şi Studii –CDS (Ferrara) implementeaza proiectul TransToWork- Învăţarea prin muncă în domeniile Arhitectură, Inginerie şi Construcţii (AIC): tranziţia tinerilor către locul de muncă, cod 2017-1IT01-KA202-006112 – CUP G36J17000770006, finanțat prin programul U.E. Erasmus+.

Proiectul are la bază trei piloni diferiţi: învăţarea prin muncă (WBL), transformarea necesară a industriei construcţiilor- de la o dinamică sectorială la o dinamica în lanţ şi crearea unui sistem de relaţii ca trăsătură specifică industriei construcţiilor.

Deoarece învăţarea la locul de muncă deține un rol esenţial în politicile europene, prin activitățile și rezultatele sale proiectul își propune consolidarea și structurarea acestei metodologii în cadrul cursurilor de formare profesională pentru tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani în sectorul construcțiilor în cel mai inovativ sens al său- industria de arhitectură, inginerie și construcții, care prezintă un decalaj în competențe și lipsa de înclinație spre schimbare.

Proiectul se desfășoară pe o durată de 24 de luni, în perioada noiembrie 2017 –octombrie 2019, beneficiind de un buget total de 295.770,00 euro.

Detalii despre proiect pot fi accesate pe site-ul https://transtowork.com

stiri

TransToWork, un nou proiect implementat de catre CCI Cluj

Camera de Comerț și Industrie Cluj  în calitate de partener, alături de entități din Spania, Italia și Lituania, implementeaza proiectul TransToWork, cod 2017-1IT01-KA202-006112 – CUP G36J17000770006, finanțat prin programul U.E. Erasmus+.

Proiectul vizează consolidarea și structurarea învățării la locul de muncă (WBL- work based learning) în cadrul cursurilor de formare profesională pentru tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani în sectorul construcțiilor în cel mai inovativ sens al său- industria de arhitectură, inginerie și construcții, care prezintă un decalaj în competențe și lipsa de înclinație spre schimbare.

Proiectul se desfășoară pe o durată de 24 de luni, în perioada noiembrie 2017 –octombrie 2019, beneficiind de un buget total de 295.770,00 euro.

Detalii despre proiect pot fi accesate pe site-ul https://transtowork.com