CE S-A ÎNTÂMPLAT?
În data de 15 iulie 2016 în Turcia a avut loc o tentativă de lovitură militară de stat coordonată de un grup afiliat Organizației Teroriste Fethullahistă (FETÖ) condusă de liderul Fetullah Gülen care trăiește în statul american Pennsylvania, grup constituit din membrii Forțelor Armate Turcești. Tentativa de lovitură de stat, în urma căreia și-au pierdut viața până în prezent 240 de oameni, a eșuat ca urmare  a rezistenței exemplare a populație și a reacției neîntârziate a instituțiilor statului.
CE ESTE FETÖ?
Începând cu anii 1970 un grup religios a început să se coaguleze în jurul ideilor deviante ale clericului pensionar, absolvent al școlii primare, Fetullah Gülen, dând naștere mișcării FETÖ, care s-a evidențiat prin înființarea de școli private, prin organizarea de cursuri și prin fondarea de case și internate pentru cazarea elevilor. Desfășurându-și activitățile ilegale în deplin secret, în plan intern și internațional a încercat să creeze percepția desfășurării de activități educaționale și sociale. Prin intermediul mesajelor de iubire și toleranță lansate în spațiul public de membrii mișcării, s-a abordat o strategie prin care să se câștige imaginea unei mișcări democratice bazată pe voluntariatul în educație, pe susținerea dialogulului între religii, pace și educație . Toate acestea au avut loc în condițiile în care, dacă le privim modul de organizare, constatăm că ascuzându-și adevărata identitate atât în Turcia cât și în țările interesate, se prezintă sub diverse identități (stânga, dreapta, liberal, religios) și sunt prezenți atât în armată cât și în forțele de ordine publică, serviciul de informații, sistemul birocratic și în toate instituțiile cheie ale statului. Prezența membrilor mișcării în astfel de structuri dezvăluie adevăratul scop al organizație care, în țările în care oprerează, se prezintă drept prestator de servicii.
CARE LE ESTE SCOPUL?
Organizația are ca scop prioritar acapararea puterii în stat în țările în care activează ca unități de învățământ, centre culturale/ educaționale, organizații profesionale și organizații nonguvernamentale (ONG) iar metoda pe care o folosesc constă în plasarea propriilor membri în instituțiile strategice ale statului. Prin intermediul membrilor săi plasați în poziții importante, membri asupra cărora deține controlul încă din copilăria acestora, încearcă să reproiecteze statele, societățile și chiar întreaga lume în conformitate cu opiniile liderului organizației pe care îl numesc „Imamul Universului”. În încercarea de a-și atinge scopurile bazate pe vederi religioase deviante, uzează de tot felul de activități cum ar fi înșelăciune, calomnie, conspirație, capcane, considerând legitime toate aceste acțiuni. Ca urmare a experienței acumulate pe parcursul multor ani în domeniul manipulării cât și al activităților de convingere desfășurate sub acoperire, au ajuns la un grad ridicat de profesionalism pe care oamenii de rând nu îl pot înțelege. Membrii, purtați fiind de convingeri mesianice precum „ spiritual poporului ales„ și „ devoțiune„, trec cu foarte multă ușurință de la o identitate la alta iar atunci când este nevoie pot întreprinde orice fel de acțiuni ilegale, inclusiv crime.

CE AU FACUT PÂNĂ ÎN PREZENT?

În special în ultimii 10 ani, prin intermediul judecătorilor, procurorilor și membrilor forțelor de poliție dedicate scopului ascuns al organizației dar și cu ajutorul dovezilor falsificate, au facilitat arestarea și condamnarea unui număr important de militari, polițiști, birocrați, ziariști, academicieni și scriitori considerați piedici în fața realizării scopurilor lor oculte. Astfel, urmăreau preluarea controlului asupra tuturor instituțiilor statului. Considerând că a devenit suficient de puternică pentru a prelua controlul asupra sistemului, în luna februarie a anului 2012 FETÖ a efectuat o primă tentativă de lovitură de stat, precizând că motivul acțiunii are legătură cu activitățile cu privire la soluționarea problemei kurde întreprinse de subsecretarul Serviciilor Secrete (MIT) Hakan Fidan. O a doua tentativă s-a desfășurat în perioada 17-25 decembrie 2013 când s-a încercat arestarea membrilor guvernului sub pretextul unor acte de corupție și probate cu dovezi falsificate. FETÖ, organizația care se prezintă drept o mișcare religioasă pacifistă și care utilizează expresii precum „toleranța„ și „dialogul„ nu s-a limitat la activitățile declarate ci s-a infiltrat în structuri importante cum ar fi securitatea, justiția și serviciul de informații, poziții din care desfășoară activități ilegale.
CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN DATA DE 15 IULIE?
Prin intermediul grupării constituite în cadrul armatei, în data de 15 iulie 2016 FETÖ, folosind avioane de luptă, elicoptere și tancuri, a încercat o nouă lovitură furibundă și sângeroasă. S-a năpustit cu tancurile asupra populației adunată în stradă în semn de împotrivire față de lovitura de stat. FETÖ a bombardat Palatul Prezidențial, clădirea Parlamentului, Inspectoratul de Poliție și Instituții Administrative, a deschis focul asupra populației adunată pe străzile din Ankara și İstanbul și a încercat asasinarea Președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan. Lovitura de Stat a eșuat ca urmare acțiunilor de rezistență efectuate de populație și a reacției neîntârziate a instituțiilor statului. În timpul tentativei de lovitură de stat și-au pierdut viața 173 civili, 62 poliști și 5 militari iar un număr de 1491 de persoane au fost rănite. Dacă lovitura de stat ar fi reușit, mii de oameni nevinovați și-ar fi pierdut viața, democrația și libertățile ar fi fost eliminate și s-ar fi instaurat o dictatură militară condusă în conformitate cu convingerile religioase deviante ale lui Fetullah Gülen. Toate segmentele societății, indiferent de opiniile politice; partide politice, sindicate, organizații ale societății civile, mass-media și lumea afacerilor, s-au opus cu vehemență acestei tentative de stat anacronice. În acest moment sângeroasa lovitură de stat a fost reprimată și marea majoritatea instituțiilor statului au revenit la funcționarea normală.

 

FETÖ ESTE O AMENINAȚARE DOAR PENTRU TURCIA?
După cum s-a putut observa și în urma ultimei tentative de lovitură de stat prin care FETÖ a încercat instaurarea unei dictaturi militare bazată pe o convingere religioasă deviantă, este simplu de înțeles că această organizație nu recunoaște principii și reguli și nu are nici o limită atunci când urmărește atingerea propriilor scopuri. În timpul tentativei din data de 15 iulie nu au ezitat să atenteze la viața unor oameni nevinovați și neînarmați. Organizația care folosește expresii precum „toleranță„ și „dialog„ s-a organizat în domenii strategice în care nici o mișcare/ ONG nu ar trebui să fie prezentă sau să relaționeze. Prin intermediul educației și a instrucției de care au beneficiat timp de mulți ani, membrii organizației au capacitatea de a nu se deconspira și de a nu își asuma faptele și consecințele acestora. Dat fiind faptul că această organizație bazată pe convingeri religioase pervertite și deviante pot utiliza orice metode și mijloace pentru a-și atinge scopurile și a-și îndeplini agenda secretă, nu reprezintă un pericol doar pentru Turcia ci și pentru toate statele în care își desfășoară activitatea și chiar pentru întreaga omenire. Modul de acțiune al organizației în țările în care este prezentă seamănă izbitor de mult cu modul de acțiune aplicat cu timp în urmă în Turcia dar deocamdată întreprinde activități care să o ajute să fie percepută în mod plăcut de către mase.
CE TREBUIE FĂCUT?
Așa cum s-a întâmplat și în cazul ISIS și Boko Haram, întreaga umanitate trebuie să lupte și împotriva FETÖ, organizație care interpretează valorile religiei în conformitate cu vederile lor deviante. Nu va fi uitat sprijinul ce va fi acordat rezistenței glorioase a poporului nostru de către cetățenii turci stabiliți în străinate, compatrioții și rudele noastre, organizațiile internaționale și toți aceia care respectă democrația, voința națională, drepturile și libertățile omului. Folosind această ocazie, dorim să ne exprimăm încă o data dezacordul față de crima împotriva umanității care s-a savârșit prin această sângeroasă tentativă, transmitem condoleanțe pentru civilii, polițiștii și militarii care și-au pierdut viața și dorim însănătoșire grabnică tuturor celor răniți.

Sursa:

 

Ambasada Republicii Turcia în României

Biroul Consilierului Comercial

B-dul Magheru nr.24, etaj 4 / 27

Telefon: 021 318 39 39, Fax: 021 318 44 99,

e-mail bukres@ekonimi.gov.tr.