Miercuri, 21 martie 2018, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj, domnul Ștefan Florea Dimitriu a primit vizita E.S. Ambasadorul Republicii Cehe în România, domnul Vladimír Války, însoțit de domnul Milan Peprnik – Ministru Consilier cu probleme economice în cadrul Ambasadei și de doamna Anca Marinescu – expert pe probleme economice.

Cuvintele de bun-venit adresate de domnul Ștefan Dimitriu delegației cehe au fost incarcate de referințe la istoria comună a celor două state, la toate evenimentele care au marcat parcursul și devenirea României și a Cehiei, care și-au pus amprenta asupra realităților prezente din cele două țări.

Așa cum au punctat cei doi interlocutori anul 2018 în care ne aflăm este un an deosebit de important pentru ambele popoare, RomânIa aniversând 100 de ani de la Marea Unire, în timp ce Republica Cehă sărbătorește 100 de ani de la apariția primului stat independent cehoslovac. Domnul Ambasador Války a menționat faptul că istoria prilejuiește poporului ceh alte câteva momente de importantă aducere- aminte: Dictatul de la Munchen din 1938, intoarcerea armelor in 1944 și schimbarea cursului celui de-al doilea Razboi Mondial, Primavara de la Praga din 1968 și anul de grație 1993 când România a pierdut Cehoslovacia ca prieten, câștigând în schimb alți doi- Republica Cehă și Republica Slovacă.

Opinia generală celor prezenți a fost că tot ceea ce ne leagă ca și popoare trebuie să continue, iar colaborarea în domeniul economic și comercial, în sfera investițiilor, științei, cercetării- inovării va genera dezvoltare și plus-valoare celor doua comunități.

Domnul ministru-consilier Peprnik a menționat că misiunea domniei sale este să sprijine întărirea relațiilor dintre firmele cehe și cele românești, astfel încât valoarea schimburilor comerciale româno-cehe cifrată în prezent la 4,2 miliarde de euro să crescă și mai mult.

La propunerea părții cehe, domnul Președinte Dimitriu a consimțit colaborarea pentru organizarea în viitor a unei misiuni economice în Republica Cehă menită a facilita mediului de afaceri clujean cunoașterea și  valorificarea oportunităților de investiții.

Principalii investitori cehi prezenti pe piața din România investesc preponderent in domeniile energetic si industrial, situându-se pe locul 10 în clasamentul investitorilor străini din țara noastră.