Misiune economică în Australia si Noua Zeelandă

Camera de Comert si Industrie Cluj a organizat o misiune economica in Australia si Noua Zeelanda, in perioada 18 noiembrie – 9 decembrie 2022.

Au participat un numar de 20 de oameni de afaceri din diferite sectoare economice: prelucrarea lemnului si productia de mobila, investitii imobiliare, import – export, prelucrarea metalelor, masini agricole, peisagistica, servicii de sanatate etc.

Delegatia a vizitat expozitia “Incaltaminte si produse din piele”, organizata la Centrul Expozitional din Melbourne, a avut intalniri de afaceri in domeniile solicitate si a primit o serie de informatii utile despre economia Australiei. Economia acestei națiuni mari rămâne constantă și în top de foarte mult timp. Cresterea economica previzionata pe anul in curs este de 3,8 – 4,0 % . Economia Australiei este o  economie de piață mixtă, în care atât sectorul privat, cât și sectorul public detin mijloacele de producție. Serviciile (financiar-bancare, de sanatate, divertisment, educatie, sociale etc.) reprezinta peste 70 % din PIB. 

Deplasarea pe acest continent a inclus si o serie de vizite: Insula Phillip pentru parada pinguinilor, sanctuarul Moonlit cu ursi koala, canguri, reptile si pasari specifice Australiei si Marea Bariera de Corali. In Noua Zeelanda delegatia a ajuns la Bay of Islands, un grup de insule unde s-a semnat Declaratia de independenta a Noii Zeelanda, in februarie 1840, cunoscuta sub denumirea de Tratatul de la   in Waitangi.