Conferinţa România irigabilă Cluj Napoca

Conferinţa România irigabilă Cluj Napoca

Ziarul Financiar impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Banca Transilvania, va invita sa participati la conferinta “România irigabilă Cluj Napoca”, miercuri, 1 martie 2023, incepand cu ora 10:30. Evenimentul va avea loc la hotelul Radisson Blu Cluj Napoca, sala Ballroom.

În contextul schimbărilor climatice la nivel global, precum apariţia secetei pedologice în ultimii ani în România, dar şi în contextul evenimentelor neprevăzute, cum ar fi pandemia de COVID-19, urmată de creşterea inflaţiei, a preţurilor materiilor prime şi utilităţilor, cât şi izbucnirea războiului ruso-ucrainean, politicile publice se creionează tot mai mult în jurul securităţii alimentare.

Producţia de grâu recoltată în anul agricol 2022 a fost de 9,17 mil. tone, cu 23% mai mică decât în anul agricol 2021, iar producţia de rapiţă a fost de 1,12 mil. tone, cu 22% mai mică decât în anul 2021, arată datele de la Ministerul Agriculturii. Producţia de porumb este estimată la 8 milioane de tone, iar cea de floarea-soarelui la 2 milioane de tone. Producţia totală de cereale este estimată la 22-23 de milioane de tone de cereale, faţă de peste 30 de milioane de tone de cereale în 2021. Nu există însă date oficiale privind producţia totală de cereale pentru anul agricol 2022, pentru că 1,27 milioane de hectare au fost afectate de secetă, iar în prezent specialiştii analizează gradul de afectare al acestora. Cele mai afectate culturi au fost cele de toamnă, de porumb şi floarea-soarelui.

Suprafaţa cultivată cu cereale din acest an agricol a fost de 5,4 milioane de hectare, din care 1,3 milioane au fost pregătite pentru irigat şi doar circa 500.000 de hectare (9% din suprafaţa totală cultivată cu cereale) au fost efectiv irigate, arată datele Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, pentru că infrastructura principală şi secundară de irigaţii necesită lucrări de reabilitare. Ministerul Agriculturii a promis că va investi începând de anul viitor până în 2027 o sumă de 1,5 miliarde de euro pentru a ajunge la o suprafaţă amenajată pentru irigaţii de 2,6 milioane de hectare. De asemenea, a promis 100 de milioane de euro pentru sisteme de irigaţii dezvoltate la nivel local.

Ziarul Financiar şi Banca Transilvania îşi propun să organizeze o serie de conferinţe în zonele agricole puternice, la care să pună pe masa discuţiilor subiectele la zi din agrobusiness, cum sunt irigaţiile, schimbările climatice sau rotaţia culturilor.

Despre ce discutam?

  • Modele de  succes. Plus valoarea irigaţiilor.
  • Etapele premergătoare procesului investiţional.
  • Micro-infrastructura de irigaţii, la nivel de fermă.
  • Echipamente pentru irigaţii adecvate sursei de apă, planului de culturi şi condiţiilor pedo-climatice.
  • Gestionarea sustenabilă a utilizării apei pentru irigaţii. Eficienţa procesului de irigare.

Unde? Hotel Radisson Blu, sala Ballroom.

Conferinta poate fi vizualizata pe site-ul nostru www.zf.ro, cat si pe Facebook, la adresa: https://www.facebook.com/ZIARULFINANCIAR/

Cand? Miercuri, 1 martie 2023, ora 10:30

Sursa:

ZIARUL FINANCIAR & BUSINESS MAGAZIN

Claudia Mirt, Asistent Marketing Evenimente

http://www.zf.ro/conferinte/ telefon: 0729 194 149, Email: claudia.mirt@m.ro

Adresa: Str. Gheorghe Polizu, nr. 58-60, S 1, Bucuresti,Cladirea One Victoriei Center