Ca orice alt tip de obiectiv asumat in viata, cariera, impune stabilirea si urmarea unor pasi care sa ne duca acolo unde ne dorim.

Ce e la fel de important in acest proces este alegerea cu obiectivitate si intelepciune a zonei profesionale pe care care vrei sa te dezvolti ca individ, cantarind argumentele in favoarea unui domeniu sau altul prin prisma competentelor si inclinatiilor personale. Dupa identificarea acestora si alegerea directiei de dezvoltare e importanta alegerea manierei, a pasilor si actiunilor necesare pentru a ajunge acolo unde ti-ai propus.

Insa planificarea in cariera presupune parcurgerea unui drum pe durata caruia e importanta capacitatea de dezvoltare si de adaptare continua la context. Presupune o autoevaluare obiectiva a punctelor noastre tari si slabe menite sa ne permita sa ne atingem obiectivele sau care, dimpotriva, ne pot impiedica in atingerea unui tel nerealist stabilit sau in dezacord cu cerintele pietei.

Desi laborios si de durata, parcurgerea acestui process genereaza o serie de avantaje care duc la cresterea performantei academice, sporirea gradului de motivatie, imbunatatirea autocunoasterii, dezvoltarea capacitatii de Comunicare si relationare, dezvoltarea competentelor legate de identificarea si obtinerea de informatii utile despre ocupatii.

Pe termen lung toate eforturile depuse se vor traduce in obtinerea performantei academice in domeniile de interes ceea ce va creste sansele de integrare cu success pe piata muncii si obtinerea unui post bine cotat;  obtinerea satisfactiei profesionale, dezvoltatea si cultivarea flexibilitatii si adaptabilitatii care vor facilita adaptarea la schimbari.

Planificarea in carierea poate fi realizata parcurgand urmatoarele etape:

  1. autoevaluarea
  2. explorarea ofertei educaționale și ocupaționale
  3. luarea deciziei de cariera
  4. conturarea unui plan de cariera
  5. dezvoltarea personala

Autoevaluarea presupune identificarea punctelor tale forte, de care folosindu-te poti sa iti conturezi un traseu professional in accord cu profilul tau personal, adica te pot ajuta sa alegi accea cariera care sa iti ofere satisfactie pe termen lung si posibilitatea de a ramane motivate facand ceea ce iti place.

In scopul realizarii autoevaluarii exista o serie de teste, cu diferite grade de complexitate care te pot ajuta la identificarea corecta a propriilor abilitati si inclinatii. O alta varianta de  identificare a  punctelor tari, a punctelor slabe, a amenintarilor, respective a oportunitatilor etse utilizarea unor teste de analiza tip SWAT.

Odata identificate punctele tari poti sa incepi sa iti formulezi obiectivele de cariera si sa stabiliesti acele zone de competente pentru a caror imbunatatire poti apela la cursuri de formare sau alte modalitati de instruire.

Pe baza obiectivelor de cariera, dupa completarea competentelor si dupa o buna documentare privind oportunitatile existente pe piata muncii, urmatoarea etapa fireasca este alegerea carierei din lista celor conturate pe baza analizelor efectuate anterior.

Ajuns la o decizie finala privind cariera de urmat toate demersurile vor fi indreptate in scopul  gasirii unui loc de munca adecvat si inceperii activitatii in domeniul care iti poate asigura cariera de success pe care o doresti.

Identificarea joburilor, documentarea privind activitatea companiei in care doresti sa lucrezi, pregatirea CV –ului profesional si a scrisorii de intentie, participarea efectiva la interviu si conduita pe durata acestuia sunt aspectele care urmeaza in mod firesc si care cantaresc semnificativ in asigurarea accesului in domeniul ocupational vizat.

In cadrul proiectului ”Imbunătăţirea potenţialului de absorbţie pe piaţa muncii a studenţilor prin stagii de practica de calitate” , POCU 109172 sesiunile de consiliere profesionala dedicate studentilor din grupul-tinta abordeaza tematica descrisa mai sus pentru a facilita participantilor intelegerea importantei unei autoevaluari corecte, stabilirii unor obiective realiste, identificarii locurilor de munca, realizarea unui CV profesional adecvat, pregatirea participarii la interviuri, precum si alte teme care, insusite si aplicate sa le asigure obtinerea locurilor de munca dorite.

Detalii suplimentare despre proiect se pot obtine pe site-ul proiectului www.cs.ubbcluj.ro/POCU109172, la adresa de e-mail: office@ccicj.ro si la numarul de telefon 0364-730980.

 

Proiect cofinanțat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020