Proaspetii absolventi sunt tentati tot mai des sa se declare prinsi intr-un cerc vicios cand vine vorba de angajare pornind de la premisa ca in acest scop 99 % dintre angajatori le solicita experienta profesionala. Situatia e un paradox si nu este doar o problema locala, este o problema cu care se confrunta toti tinerii in momentul in care isi cauta un loc de munca.

Cum ar putea face dovada experientei lor profesionale atata timp cat abia au iesit de pe bancile universitatii si nu au avut ocazia sa lucreze undeva pentru a acumula aceasta experienta?

Singura certitudine in acest moment este existenta acestei probleme si faptul ca ea trebuie abordata cu scopul solutionarii. Astfel, devine de maxima importanta accesul la informatii si felul in care tinerii aleg sa le utilizeze pentru a-si define drumul inspre cariera dorita.

Nici pentru angajatori nu e o postura confortabila sa fii nevoit sa angajezi proaspat absolventi, buni teoreticieni, insa lipsiti de exercitiul care  le-ar facilita punerea in practica a informatiilor dobandite in universitate. Desi s-a incercat de catre stat stimularea angajarii tinerilor absolventi prin acordarea unor facilitati fiscale angajatorilor, se pare ca masurile nu produc efectele scontate din punct de vedere economic. Pe langa aceste aspecte angajatorii mai reclama lipsa predictibilitatii economice si fiscale si legislatia rigida de angajare.

Prin urmare, varianta prin care se recomanda tinerilor solutionarea aceastei situatii este acumularea de experienta inca din timpul studiilor sau efectuarea unor activitati de voluntariat si/sau practica.

In general universitatile permit si se implica in organizarea de stagii de practica, fiind din ce in ce mai constiente de importanta lor in asigurarea angajabilitatii resursei umane instruite de ele. Se ajunge astfel la semnarea acordurilor de practica cu agenti economici in cadrul carora studentii practicanti sau interni reusesc sa parcurga un anumit numar de ore prevazut de regulamentele didactice in cadrul firmelor.

Toate aceste activitati faciliteaza tanarului acumularea acelei experiente indelung solicitate de angajator, in sensul in care ajunge sa inteleaga, procese, proceduri si  mecanismele de functionare ale unei firme, invata sa interactioneze cu persoane din interiorul si exteriorul respectivei companii sa utilizeze infrastructura tehnologica disponibila ș.a.m.d.

Pentru a ajunge sa faca practica in cadrul unei companii studentul trebuie sa fie mereu la curent cu oportunitatile oferite de firmele locale in acest sens, sa se implice si sa participe la targurile de locuri de munca si internshipuri, la zile ale portilor deschise, precum si la prezentarile pe care firmele le organizeaza in cadrul facultatilor/ universitatilor.

Daca activitatea de practica este impusa prin curricula facultatii este important pentru student sa se asigure de indeplinirea tuturor formalitatilor – sa efectueze practica in intervalul de timp impus si pana la data ceruta conform programei si structurii anului universitar, sa solicite firmei gazda de practica sa delege persoana care va ocupa rolul de tutore, sa completeze raportul si caietul de practica, etc.

Nu in ultimul rand, studentilor practicanti li se recomanda sa fructifice din plin oportunitatea de a activa in cadrul unei firme, de a da dovada de interes, implicare si seriozitate si de a acumula cat mai mult din acesta experienta acordandu-i importanta cuvenita in procesul de pregatire pentru gasirea si accesarea jobului ideal.

 

 

 

Acest material a fost elaborat in cadrul activitatilor proiectului ”Îmbunătăţirea potenţialului de absorbţie pe piaţa muncii a studenţilor prin stagii de practica de calitate”, ID 109172 cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.