Proiect cofinanțat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Axa prioritară 6 Educatie si competente
Obiectiv specific 6.13 Cresterea numarului absolventilor de invatamant tertiar universitar si nonuniversitar care isi gasesc un loc de munca urmare a accesului la activitati de invatare la un potential loc de munca / cercetare/ inovare, cu accent pe sectoarele economice cu potential competitiv identificate conform SNC si domeniile de specializare inteligenta conform SNCDI
Titlul proiectului: Imbunătăţirea potenţialului de absorbţie pe piaţa muncii a studenţilor prin stagii de practica de calitate
Beneficiar: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca
Contract POCU/90/6.13/6.14/109172

Idei de afaceri in domeniul IT

Avand in vedere inrolarea in grupul-tinta al proiectului a studentilor de la Matematică, Informatică, Contabilitate și informatică de gestiune, Finanțe și bănci, Informatică economică si interesul crescut al unora dintre ei de a se lansa in activitati independente dupa finalizarea studiilor, precum si domeniul de activitate al Camerei de Comert si Industrie Cluj- de a oferi servicii pentru mediului de afaceri, am structurat o serie de idei de afaceri in domeniul IT utile in cazul lansarii unui start-up.
Desi a fi programator sau dezvoltator nu este conditie esentiala pentru a investii intr-o afacere online, lansarea unui magazin online, a unei platforme de servicii sau a unei aplicatii se poate dovedi un success daca este bine gandita si pusa la punct.

Crearea de jocuri pentru telefon sau pentru calculator

Achizitionarea calculatoarelor (sau laptopurilor) utilizate în acest scop, cu o configuraţie tehnică specială, care sa permita scrierea codului sursă, testarea si lansarea produsului final.
Pentru o astfel de activitate se impune achizitionarea de echipamente IT mai performante şi, evident, mai scumpe decât cele din dotarea de bază a unui magazin de IT.
O a doua componentă importantă a unei astfel de afaceri, după ce s-a asigurat dotarea
tehnică necesară, o reprezintă costurile cu salariile şi contribuţiile sociale pentru o perioadă de timp, până când activitatea se va susţine din veniturile generate.
Alte cheltuieli care ar trebui acoperite pentru această perioadă iniţială ar fi costurile cu
chiria spaţiului, până la semnarea primelor contracte şi încasarea primelor venituri.

Realizarea de softuri

Firmele au nevoie de produse speciale pentru gestionarea activitatii pe care le desfasoara. Li se poate oferi un produs de tip Customer relationship management” (CRM), un sistem informatic proiectat astfel încât să asigure utilizatorului final gestionarea eficientă
a propriilor activitati.

Un astfel de sistem CRM nu se limiteaza la a gestiona activităţile externe ale unei companii – prospectarea clienţilor, semnarea contractelor sau managementul contractelor încheiate, prin intermediul sau putandu-se gestiona resursele interne ale companiei
legate de angajaţi şi departamente.
Această activitate economică se încadrează în clasa CAEN 6201 – Activităţi de realizare a softului la comandă (software orientat client) şi presupune, în principiu, scrierea de programe informatice urmând indicaţiile utilizatorilor. Această clasă include proiectarea structurii şi conţinutului şi scrierea codului de calculator necesar pentru a crea şi implementa: sisteme software; aplicaţii software; baze de date; pagini web; adaptarea software-ului potrivit cerinţelor specifice prin modificarea şi configurarea unei aplicaţii existente astfel încât devine compatibilă cu sistemul informatic al clientului.

Realizarea de site-uri web

Acest tip de activitate presupune o investitie minima- un laptop/desktop, o conexiune buna la internet si un pachet consistent de cunostinte pentru cei care o desfasoara.
Această activitate se încadrează în clasa CAEN 6311 – Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe.

Service de întreţinere şi reparaţie a calculatoarelor

Acest tip de afacere presupune o dotare tehnica relativ redusa, cunostinte tehnice si electronice temeinice. Ea se poate realiza in cadrul unui atelier fix sau serviciile se pot oferi la sediul clientilor daca se ia in calcul dotarea cu un autovehicul care sa permita deplasarea.
Activităţile derulate pot include: service calculatoare personale; service laptopuri; reparaţii monitoare; reparaţii imprimante; înlocuire şi reumplere cartuşe imprimante; devirusare calculatoare personale şi laptopuri; instalare sistem de operare, editare şi antivirus; configurare, reţele fără fir etc.
Activitatea descrisă mai sus se încadrează în codul CAEN 6203 -Activităţi de management (gestiune şi exploatare) a mijloacelor de calcul.

Centru de instruire/Scoala de IT
Oferirea de servicii de formare profesionala pentru acele persoane care doresc sa se reprofileze/ recalifice/specializeze in domeniul IT. Pentru a veni in intampinarea nevoii crescute de forta de munca si in lipsa unor criterii foarte rigide privind absolvirea unei faculati in domeniu pt angajati, se pot oferi oportunitati de instruire in cadrul unei scoli de programatori,in care sa predea profesionisti in domeniu. IT-ul in prezent de un inters sporit si exista destul de multe oportunitati de gasire a unui loc de munca, prin urmare cererea pentru astfel de servicii de instruire si formare va fi pe masura.

In domeniul IT din Romania s-au lansat cu success o serie de afaceri care pot fi private ca exemple:

SiloMeter

Startup-ul CBN IT a dezvoltat platforma SiloMeter, care ajută proprietarii de silozuri să îşi monitorizeze online, direct din browser, printr-un sistem automatizat, recolta depozitata in silozuri. Solutia furnizată citeşte valorile senzorilor de temperatură şi de umiditate din siloz şi le transmite pe internet într-o platformă cloud a Google. Aceste date pot fi vizualizate de pe orice dispozitiv în orice browser web. Startup-ul a primit distinctia de Start-upul anului in 2017 din partea Asociaţiei Patronale a Idustriei de Software şi Servicii (ANIS).

ARIN

ARIN (Navigație Interioară prin Realitate Augmentată / Augumented Reality Indoor Navigation) este un proiect dezvoltat de firma Geotech Systems din Târgu-Jiu, care oferă, cu ajutorul realităţii virtuale, soluții de navigare facilă în interiorul cladirilor de mari dimensiuni, aglomerate sau complicate din punct de vedere structural.Geotech Systems a fost fondată de un grup de tineri antreprenori români, pasionați de tehnologie geospațială. Firma a obţinut, recent, a obținut o finanțare de 50.000 de euro din fonduri UE, fiind una dintre 193 de întreprinderi mici sau mijlocii selectate pentru a primi investiţii în cadrul Instrumentului pentru IMM-uri.

Mondly

Platforma Mondly este creată de un startup din Braşov, numit ATi Studios şi foloseşte tehnologii precum realitatea virtuală şi chatboţii pentru a-i ajuta pe utilizatori să înveţe mai uşor limbile străine. Mondly are aproximativ 20 de milioane de descărcări, în 190 deţări şi oferă posibilitatea de a învăţa 28 de limbi străine. Aceasta a câştigat recent titlulde “aplicaţia anului” din partea Facebook, a ajuns în rândul aplicaţiilor recomandate de Google, în magazinul de aplicaţii Play şi a fost numită de publicaţia internaţională eustartups.com unul dintre cele mai importante startup-uri europene care ar putea revoluţiona domeniul educaţiei.

Symme3D

Startup-ul din Timisoara a lansat o bioimprimanta care permite printarea 3D a unui numar nelimitat de tumori canceroase, cu scopul efectuarii de cercetari medicale in cadrul laboratoarelor de profil.
Firma a deschis un centru de cercetare la Timişoara si lucrează în parteneriat cu Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului, OncoGen, pentru a putea introduce conceptul de tehnologie de printare 3D bio în acopul cercetarii medicale.

Octavic

Octavic este un produs creat la Oradea, de doi igineri români şi este folosit de mari companii din industria medicala si farmaceutica. Acest produs este un Production Efficiency Tracker (PET) – un sistem modular,cu componente hardware şi software, care oferă management vizual în fabrici, facilitând prioritizarea şi gestionarea productiei.

Fast Order

Fast Order este o aplicaţie de mobil realizată şi dezvoltată de trei tineri antreprenori români, care îşi propune să îmbunătățească servirea în restaurante. Prin intermediul ei, clientul scanează un cod QR adoptat de localul respectiv si are acces la meniu, putand chema ospatarul printr-un clic pe mobil. Aplicaţia este disponibilă în peste 80 de localuri din România, dar a ajuns şi în SUA, în două restaurante scumpe de la New York, potrivit fondatorilor startup-ului.

Acest material a fost elaborat in cadrul activitatilor proiectului POCU 109172 – Imbunătăţirea potenţialului de absorbţie pe piaţa muncii a studenţilor prin stagii de practica de calitate cu scopul informarii persoanelor inregistrate in grupul tinta

Referinte bibliografie:

https://www.startupcafe.ro/idei-si-antreprenori/
https://www.banatulazi.ro/symme-3d-lanseaza-pe-piata-o-bioimprimanta-3d-prin-care-se-poate-imprima-tesut-viu-video/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Mondly
https://ec.europa.eu/romania/news/20172112_finantare_imm_inovatoare_runda_noiembrie_2017_ro
https://start-up.ro/silometer-agricultorii-merg-mana-n-mana-cu-startup-urile-ziua-zero/