Proiect cofinanțat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Axa prioritară 6 Educatie si competente
Obiectiv specific 6.13 Cresterea numarului absolventilor de invatamant tertiar universitar si nonuniversitar care isi gasesc un loc de munca urmare a accesului la activitati de invatare la un potential loc de munca / cercetare/ inovare, cu accent pe sectoarele economice cu potential competitiv identificate conform SNC si domeniile de specializare inteligenta conform SNCDI
Titlul proiectului: Imbunătăţirea potenţialului de absorbţie pe piaţa muncii a studenţilor prin stagii de practica de calitate
Beneficiar: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca
Contract POCU/90/6.13/6.14/109172

UTILITATEA STUDIILOR DE MASTER

”Imi este util MASTERUL?” este o intrebare la care studentiilor le este din ce in ce mai greu sa raspunda, avand in vedere dinamica pietei muncii si ca multi dintre ei sunt ”vanati” de catre companii inca de pe bancile facultatii unii chiar renuntand la studii in favoarea muncii full-time inainte de a absolvi.
Sa nu uitam totusi ca la master se pot inscrie doar cei care au absolvit minim trei ani de facultate.
Desi multa lume tinde sa minimizeze utilitatea petrecerii a inca doi ani studiind dupa cei trei-patru ani de facultate, adevarul este ca masteratul ajuta la o mai profunda cunoastere a informatiilor obtinute in urma studiilor de licenta sau in oricare alt domeniu de interes. Din acest considerent se si realizeaza inscrierea la master – dorinta de a evolua in domeniul ales.

Totusi, uneori un master ofera unui absolvent oportunitatea de a se reprofila, de a se axa pe un nou domeniu de activitate sau de a-si orienta pregatirea spre o zona de nisa a domeniulul in care a studiat, zona prea putin explorata in timpul facultatii. Cu cat programul de master ales este mai calitativ, cu atat experienta si informatiile acumulate in timpul acestuia devin resurse viabile pentru cei care isi doresc cu adevarat sa castige teren intr-o functie profesionala mai inalta.
Unii absolventi de facultate aleg masterul pentru ca le permite sa mai petreaca timp slefuindu-si calitatile devenind si mai buni profesionisti, avand in vedere natura activitatilor desfasurate care implica pe langa acumularea de noi informatii si realizarea si sustinerea unor lucrari cu grad ridicat de profesionalism care ofera ocazia testatii aptitudinilor absolventului.
O parte mai restransa a studentilor aleg sa urmeze masteratul deoarece reprezinta primul pas in accesarea de programe de studiu si mai specializate, de tipul celor doctorale.
Conform ultimelor statistici, in aceasta perioada, cele mai cautate programe de tip master sunt in domeniul Administrarii Afacerilor, IT-ului, Studiilor Economice si Politice.
Specialistii HR afirma ca din punct de vedere al angajabilitatii, masterul nu reprezinta neaparat un atu, principalul accent punandu-se pe experienta profesionala, cunostintele si competentele demonstrate de candidat. Simpla diploma nu are cum sa suplineasca sau sa raspunda acestor cerinte. Cu toate acestea absolventii de master sunt considerati cumva cu un pas inaintea celorlalti, deoarece au avut ocazia sa fie expusi si sa utilizeze un volum suplimentar de informatie ceea ce ii face mai pregatiti pentru activitati mai complexe impuse de un nivel profesional mai inalt.
Fara a aborda aspectul masterului cu idei preconcepute privind sistemul de invatamant din tara noastra, se impune amintit aici faptul ca este o mare diferenta intre master-ul din Romania, puternic orientat catre partea teoretica, si cel din alte tari, orientat catre componenta practica. In mod evident decizia de angajare a unor candidati care au studiat afara punand accentul si pe partea practica va cantari mai mult in favoarea acestora.
Asadar ceea ce conteaza cel mai mult este perceptia cu care fiecare porneste la drum – ideea de a urma acest ciclu universitar secundar doar pentru o diploma si nu pentru pregătirea în sine, sorteste esecului intregul efort.
Daca absolventul nu este o persoana foarte studioasa si considera mult mai utila valorificarea in practica a ceea ce a dobandit deja in cadrul studiilor de licenta, atunci cel mai bine este sa se indrepte spre un job.
In schimb persoanele care doresc neaparat sa activeze intr-un domeniu in care orice informatie pe care o detii iti ofera un avantaj si te plaseza a in fata celorlati concurenti, atunci cu siguranta merita sa urmeze studii de master.

Pentru a lua cea mai buna decizie, persoana trebuie sa se cunoasca pe sine suficient incat sa stie ce i se potriveste si sa isi schiteze in linii mari parcursul professional pe care il doreste. Doar asa se poate decide daca merita sa mai investeasca inca doi ani din viata pentru a studia.
Faptul ca majoritatea absolventilor aleg sa urmeze un master dupa studiile de licenta nu trebuie sa influenteze decizia de a urma acest tip de studii.
Desigur, trebuie sa ramanem activi si dupa terminarea studiilor de licenta, sa continuam sa ne culturalizam si sa acumulam noi date si informatii, insa nu neaparat prin intermediul masterelor. Putem alege sa facem acest lucru prin urmarea unor cursuri de specializare de durata mai scurta, axate pe domeniul profesional in care activam, avand tematici care sa ne ajute sa ne dezvoltam ca profesionisti si implicit sa faciliteze avansarea in cariera.
Diploma nu reprezinta nicio garantie a succesului personal si professional; nimeni nu vrea sa numere diplomele unei persoane, daca acestea nu sunt sustinute de competente, abilitati si experienta practica.

In cazul in care este grea luarea unei decizii care sa implice exclusiv una dintre variantele de mai sus, se poate opta pentru imbinarea activitatii profesionale cu studiile de master. In acest sens, facultatile sunt deosebit de deschise la organizarea activitatilor dupa un orar care sa permita masteranzilor sa ajunga la cursuri si la examene. Daca si angajatorul este dispus sa ofere acelasi tip de deschidere, atunci cu siguranta, cu un oarecare efort, se va reusi imbinarea cu succes a celor doua activitati.
In concluzie, in functie de persoana, perspectivele și punctele de vedere sunt multiple și se impune ca fiecare sa decida ce este mai bine pentru el. În timp ce unele persoane aleg sa se oprească la nivelul absolvirii licenței și consideră că nu au nevoie de mai mult, altele aleg acea parte a vietii academice, care le poate oferi ceva mult mai sigur si benefic pe termen lung.

Acest material a fost elaborat in cadrul activitatilor proiectului POCU 109172 – Imbunătăţirea potenţialului de absorbţie pe piaţa muncii a studenţilor prin stagii de practica de calitate cu scopul informarii persoanelor inregistrate in grupul tinta

Referinte bibliografie:

https://www.masterstudies.ro/Masterat/Rom%C3%A2nia/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Studii_universitare_de_masterat
https://www.edu.ro/studii-masterat